Elma sikkesinin faydalari
Kolesterole karşı sirke:
Müller, elma sirkesinin besinlerin ve sıvıların bağırsakta emilimini
yavaşlatan, suda çözünen bir lif olan pektin açısından zengin olduğunu
ve pektinin sindirim sisteminde yavaşça ilerlerken, bağırsaklara
yapışarak kolesterol emilimini engellediğini belirtiyor. “Eğer,
kolesterolünüz yüksekse yemeklerden önce düzenli olarak ballı elma
sirkesi içmeye devam ederek kolesterolünüzü normale döndürebilirsiniz.
Hatta sirkeyi, meyve ya da sebze suyu ile karıştırarak da
içebilirsiniz.”
Sirke Anemiye iyi gelir: Sirke,
anemiye karşı birebir olan demir, B12 vitamini ve folik asidi, vücudun
kolayca emebileceği bir formda barındırır. Günde bir defa ılık ballı
suyun içinde bir tatlı kaşığı elma sirkesi koyup içmeniz yeterlidir.
Sirke Astım ve solunum hastalıklarına iyi gelir:
Tüm vak’alarda bal (tabiî, işlenmemiş ve ısıtılmamış olmalı) ve elma
sirkesi karışımı iyi sonuç vermektedir. Buğday balı daha tesirlidir. Bir
kaşık sirke, bir kaşık balla karıştırılıp ılık suya eklenir, günde 3-4
defa içilir. Bir mendil veya tülbent sirkeye batırılıp bileklerin iç
tarafına yerleştirilerek bir bantla sabitlenir.
Sirke Ateş düşürür: Bir
ölçü sirkeyi, beş ölçü suyla karıştırın. Bu karışımı kompres yapmak ve
sarmalamak için kullanın. Bu sirkeli su, yüksek ateşle yanan kimseyi
rahatlatacağı gibi, vücuttaki toksinlerin deri yoluyla atılmasını
sağlayacaktır.
Sirke Ayak sağlığı için önemlidir:
Ayaklarınızı sirke banyosuyla rahatlatın! Bir leğenin içini
bileklerinize kadar soğuk suyla doldurun. İçine bir bardak elma sirkesi
ile biraz işlenmemiş deniz tuzu ekleyin. Birkaç dakika boyunca
ayaklarınızı suyun içinde hareket ettirin.
Sirke Varisleri iyileştirir: Bacaklarınızı
elma sirkesi emdirilmiş bir bezle sararak yukarı kaldırıp dinlendirin.
Bu esnada büyük bir tas içinde bir yemek kaşığı elma sirkesi
karıştırılmış ılık suyu için. Yorgunluğu da alması için bu suyun içine
bir yemek kaşığı bal ekleyin. Rahatlamayı hemen hissedeceğiniz gibi,
gözle görülür iyileşme de birkaç hafta içinde gelecektir. Bunu günde bir
veya iki defa, yarım saatlik sürelerle uygulayın.
Elma Sirkesi Nasırı iyileştirir: Gece
boyunca, elma sirkesi emdirilmiş yarım dilim bayat ekmeği problemli
bölgeye uygulayın. Sabaha iz bile kalmayacak! Aynı şekilde içinde soğan
bekletilmiş sirke de aynı işi görür.
Sirke Baş ağrısına iyi gelir:
Bir püskürtücü sprey şişesine su ve elma sirkesi karışımını koyun.
Karışımı etrafınıza püskürtüp koklayın. Alna ve şakaklara sirkeyle masaj
yapın. Ya da orta büyüklükte bir kese kâğıdının dibini sirke ile
ıslatıp, aşçı şapkası gibi kafanıza geçirip yarım saat ile bir saat
arasında bekletin. Ya da 50 gr. dövülmüş biberiye ve yarım litre elma
sirkesini karıştırıp 3 hafta boyunca dinlendirerek “biberiye sirkesi”
oluşturun. Bunu bir tas kaynayan suya bir çorba kaşığı d
amlatarak
koklayınSirke Boğaz ağrısına iyi gelir:
Bardağın dörtte biri kadar bal, dörtte biri kadar elma sirkesi
hazırlayın. Bu karışımdan her 4 saatte bir, bir yemek kaşığı için.
Sirke Gargara yapmak için de kullanılır:
Yarım tas sirkeyi, 1 tas suyla karıştırın. Karışıma, bir tutam
karabiber ile bir tutam rafine edilmemiş deniz tuzu ekleyin. Karışımı
ısıtıp gargara için hazır hâle getirin.
Sirkenin Diş sağlığına faydaları:
Dişeti problemleri ve aftlar için iki yemek kaşığı sirkeyi bir bardak
ılık suya ekleyip ağzınızı bu karışımla çalkalayın. Eğer dişiniz ağrıyor
ise, biraz sirke ile azıcık kırmızıbiberi ısıtın. Bunu ağzınızda birkaç
dakika bekletin. Tesirini artırmak için ılık bir sirkeli bezi
yanağınızın dışından kompres yapın.
Sirkenin Göz iltihaplanmalarına karşı faydaları:
Gözlerdeki iltihaplanmalar ve göz çevresindeki tahriş gibi
rahatsızlıklar, bir ölçü elma sirkesi ile dört ölçü su karıştırılarak
tedavî edilebilir. Bir tatlı kaşığı sirkeyi eklediğiniz bir bardak
kaynayıp soğumuş suyla göz banyosu yapabilirsiniz. Düzenli elma sirkesi
tüketimi, aynı zamanda, yaşlılığa bağlı gelişen katarakt riskini de
azaltmaktadır. Sirkedeki beta-karoten burada anahtar rol oynamaktadır.
Bu tesiri artırmak için sirke, havuç suyu ile beraber içilmelidir.
Sirkenin Böcek sokmasına karşı etkileri:
Hayvanî ve diğer tür zehirlere karşı sirke birebirdir. Hayvan
zehirlerini tesirsiz hâle getirir. Zarar gören bölgeye gül sirkesi
sürün; eğer gül sirkeniz yoksa elma sirkesi de aynı işi görür.
Sirkenin saçlarda kullanımı:
Saçların daha parlak bir görünüme kavuşması, kepek probleminin ortadan
kaldırılması için elma sirkesi imdadımıza yetişir. Haftada bir defa
uygulanacak elma sirkesi kürü, ilk kullanımdan itibaren farkı
hissettirir. Saçlar hafifçe ıslatıldıktan sonra, elma sirkesi, saç
diplerine ve uçlarına bolca sürülür. Sonra saça sıcak havlu sarıp 1
saat bekletildikten sonra iyice yıkayıp durulanır. Ayrıca saç durulama
suları için 1 litre suya bir su bardağının üçte biri kadar elma sirkesi
ilave edilerek daha parlak saçlara kavuşulabilir.
.Sirkenin uykusuzluğa faydaları: Uykusuzluk
probleminiz varsa, yatmadan önce birkaç yudum ballı sirke suyu için
(bir litre suya, 3 tatlı kaşığı sirke ve 125 gr bal da olabilir). Ayrıca
hâfızayı kuvvetlendirmek, detoks ve kilo vermek için yemeklerden önce
düzenli olarak sulandırılmış elma sirkesi için… (Daha geniş bilgi için
bakınız: Marie-France Muller, “Gençlik ve Sağlık İksiri Sirke” adlı
eseri.)
Sirkenin cilt problemlerine karşı faydaları:
Eski tıpta, cilt problemlerinde “başucu” ilacı olarak sirke
kullanılmıştır. O dönemde pamuk veya yün sirkeye batırıldıktan sonra
hastalıklı bölgenin üzerine konularak, cilt rahatsızlıkları tedavî
edilmiştir. Eski hekimler, morarma ve şişme gibi problemlerde özellikle
şiş ve ödem olan yerlerde, şişmeyi önleyici ve giderici olarak sirkenin
iyi bir şifâ kaynağı olduğunu söylerler. Sirke, kanayan yaralarda hem
kanamayı durdurucu, hem de iltihap kurutucu özelliği vardır. Böcek ve
arı sokmasında da, ısırılan bölgeye hemen sirke sürülür. Varsa,
kaşıntıyı giderir. Ateş yanıklarında hemen sirkeli bez sarılıyor.
Bitlenmeye karşı da sirkenin olumlu tesiri vardır.
Özellikle sirkenin salatalarda kullanımı:
Sirke, sebzelerde ve yeşilliklerde bulunan, insan sağlığına zararlı
bakterileri öldürdüğü ve üzerindeki kimyevî atıkları da temizleme
özelliğine sahip olduğu için mutlaka kullanılmalıdır. Ancak “tabiî”,
yani “hakikî sirke” diye tarif ettiğimiz sirke bu özelliklere sahip
olduğu için sebzeleri temizlerken de mümkünse tabiî mayalanma
(fermantasyon) sirke tercih edilmelidir. “Kimyevî” sirke asidi ile
yapılan sirkeler hiçbir zaman ve hiçbir yerde “hakikî” sirkenin tesirini
göstermez